Veelgestelde vragen plant onderhoud

Perfect verzorgde planten belonen hun omgeving door hun langere levensduur en een gezonde uitstraling. Onderhoud en planten zijn daarom niet van elkaar te scheiden. Meer gedetailleerde product informatie over onze interieur beplanting, onderhoud opties, plant verlichting en garantie voorwaarden zijn apart toegelicht. Maar wellicht heeft u nog steeds vragen? Hieronder vindt je een lijst met veelgestelde vragen over onze plant onderhoud. 

Kom je er niet uit? Onze klantenservice is telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 17.00. Alle digitale aanvragen beantwoorden we binnen 24 uur. Als we online zijn kun je altijd kiezen voor de webchat!

Klantenservice

Maandag – Vrijdag l 09.00 – 17.00

T; 0612511730
M; info@mos-schilderijen.nl
W; www.mos-schilderijen.nl

Kantoorbeplanting

Hebben planten maandelijkse verzorging nodig?

Het onderhoud van planten in de kantooromgeving is vakwerk. Elke plant heeft haar eigen onderhoud nodig die ook nog eens per standplaats en jaargetijde verandert. Het is meer dan alleen “water geven”. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van voeding, het snoeien en het beschermen van het gewas. Uit ervaring blijkt dat uw beter het onderhoud  kunt uitbesteden om zo de kwaliteit van de beplanting hoog te houden. Mede hierdoor kunt u lang genieten van uw interieurbeplanting. 

Onderhouden wij planten van een andere leverancier?

Dat is geen enkel probleem. Een accountmanager komt graag langs om kennis met u te maken en om vervolgens langs de bestaande beplanting te lopen. Hierbij maken wij graag een inventarisatie en brengen wij uw situatie in kaart.

DIY TIPS

Standplaats bepalen: licht vs. schaduw

Hoeveel licht jouw planten nodig hebben, verschilt enorm per soort. Zo hebben sommige soorten behoefte aan veel zonlicht, waar anderen geen probleem hebben met een beetje schaduw. Om zo lang mogelijk van jouw planten te kunnen genieten, is het belangrijk om na te gaan wat de beste standplaats is. Een handige vuistregel is dat planten met gekleurd blad meestal meer licht nodig hebben dan groene planten. Verder is het goed om te weten dat veel planten slecht tegen de volle zon kunnen. Cactussen en succulenten zijn hier de uitzondering. De meeste planten doen het goed op een lichte plek, uit direct zonlicht. 

Kamerplant water geven

Hoeveel water je jouw kamerplant moet geven verschilt per soort, en waar deze van nature groeit. Wel zijn er een paar factoren waaraan je kunt afleiden of een je plant meer/minder water moet geven. Planten hebben meer water nodig bij: een lagere luchtvochtigheid (als verwarming/airco aan staat); bloei; meer zonlicht; een hogere temperatuur (lente/zomer). In de winter hebben planten veel minder water nodig, omdat zij zich dan in een soort ruststand begeven. Ze groeien nauwelijks, en hebben daardoor minder voeding nodig. Welk seizoen het ook is: kijk altijd uit dat je de plant nooit teveel water geeft. Deze kan namelijk wortelrot krijgen als er een laagje water onderin de pot blijft staan.

Kamerplanten Verpotten

Iedere kamerplant moet je op een gegeven moment verpotten. Een grote kamerplant in een te kleine pot staat niet alleen instabiel, maar loopt ook kans op verstikking. De wortels hebben namelijk lucht en ruimte nodig om te functioneren. Daarnaast heeft het verpotten van kamerplanten allerlei voordelen. Zo heeft de plant een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven én minder snel teveel water geeft. Bovendien stimuleert verpotten de groei van de kamerplant, en is de plant weer voorzien van nieuwe voedingsstoffen uit de verse aarde. 

Luchtvochtigheid is belangrijk

De ideale luchtvochtigheid voor veel kamerplanten is 40%-60%. Dit is een stuk hoger dan de gemiddelde luchtvochtigheid in de meeste woningen, die zo laag als 20-30% kan zijn. Een te lage luchtvochtigheid kan ertoe leiden dat kamerplanten uitdrogen, en de bladeren bruin kleuren of vervormen. Merk je dat jouw planten hier last van hebben? Geef ze dan wat vaker een sproeibeurt met de plantenspuit, of schaf een (elektronische) luchtbevochtiger aan. Dit is niet alleen beter voor de kamerplanten, maar ook voor jou. Voor mensen ligt de ideale luchtvochtigheid namelijk tussen de 40% en 60%.

Maandelijkse liefde

Naast licht, water en verse potgrond, hebben jouw kamerplanten af en toe wat extra liefde nodig. Als je gele bladeren en droge bloemen verwijdert, zien planten er een stuk frisser uit én hebben ze meer energie voor de levende bladeren/bloemen. Verder kunnen veel planten een regelmatige sproeibeurt met de plantenspuit onwijs waarderen. Dit is niet alleen beter voor de luchtvochtigheid, maar zorgt er ook voor dat de plant minder risico loopt op ongedierte. Bovendien zien ze er een stuk mooier uit, aangezien er nooit een laagje stof op het blad ontstaat. Tenslotte is het aan te raden om de plant eens in de 1 a 2 weken plantenvoeding te geven. Doe dit alleen tijdens de groeiperiode (meestal van maart t/m oktober), en je zult merken dat de plant meer blad en/of bloemen aanmaakt.

Waarom moet ik mijn kamerplant bemesten?

In de natuur halen planten hun voedingsstoffen uit de bodem, deze bodem zit vol met voedingsstoffen omdat hier allerlei wormen, insecten en andere beestjes zitten, bladeren verteren en dieren soms hun behoefte achter laten.

Onze kamerplanten staan in een pot, en krijgen maar weinig mee van deze natuurlijke kringloop. De pot waarin de planten staan, zijn vaak klein, het beetje potgrond wat hier in zit is snel uitgeput en de grond wordt arm.

Net zoals alle levende wezens hebben planten naast water en licht ook behoefte aan voeding. Geef je plant daarom regelmatig plantenvoeding en dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een vloeibare voeding die je eenvoudig met het gietwater mee geeft, of geef de plant een voedingskegel, deze geeft de voeding geleidelijk over 6 maanden af.

Wat is de beste plek voor mijn kamerplant?

Zon, schaduw licht of halfduister…. Elke plant heeft zijn favoriete plekje in de kamer. Maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid spelen een rol. Benader altijd zoveel mogelijk de natuurlijke situatie van de plant. Het label van de plant biedt uitkomst, lees dit goed.

Een aantal algemene richtlijnen gaan altijd op:

> Zet planten nooit direct tegen het glas. Ze kunnen verbranden of bevriezen.
> Planten mogen niet te dicht bij de verwarming.
> Alleen groene planten die met weinig licht toekunnen kunnen in een donker hoekje staan.
> Varenachtige planten houden van een hoge luchtvochtigheid en regelmatig sproeien.
> Op tochtige plaatsen krijgen planten eerder spint.