Mos op de werkvloer

2.3.1 Platmos en Bolmos moswanden. Sterk in natuurlijke beelden en groene symboliek. 7

Biofiel ontwerp en de voordelen voor de werkplek.
Biofiel ontwerp voldoet aan de aangeboren behoefte die wij als mens voelen om dicht bij de natuur te zijn en neemt dit op in het interieurontwerp, hetgeen resulteert in een veelvoud aan gezondheids-, welzijns- en productiviteit voordelen.

Wat is biofiel ontwerp?
Oorspronkelijk bedacht door de Amerikaanse bioloog Edward O Wilson in de jaren 80, veel ontwerpers hebben deze trend overgenomen, nu de samenleving zich steeds meer bewust wordt van het belang van gezondheid en welzijn op de werkplek. De essentie van biofilie komt van onze instinctieve behoefte om dicht bij de natuurlijke wereld te staan en de theorie dat de gebouwde omgeving stress kan veroorzaken omdat het geen verbinding heeft met onze groene outdoor wortels.

Bij biofiel ontwerp kunnen aspecten van de natuur de vorm aannemen van:

-Hout, steen en andere natuurlijke materialen
-Krommingen en natuurlijke vormen
-Groen en botanische motieven
-Natuurlijk licht en ruimtelijke variabiliteit
-Views en vergezichten

Alle factoren hierboven worden verondersteld een verbinding met onze natuurlijke omgeving te genereren en positieve chemische en fysische reacties in het lichaam te bewerkstelligen. Deze elementen, natuurlijke geometrie genoemd, zijn allemaal belangrijke aspecten van biofiel ontwerp. Het opnemen van variabiliteit in texturen en vormen is ongelooflijk belangrijk om gezonde omgevingen te creëren die ons mensen inspireren en versterken.

Mensen in West Europa brengen ongeveer 90% van onze tijd door in gebouwen en dat blijkt nadelig te zijn. Zelfs als we niet binnenshuis zijn, brengen we nog steeds minimale tijd door in de natuur en te veel tijd in onze concrete, verstedelijkte samenlevingen.

Welke tastbare effect zijn er voor werkgevers?
Biofiel ontwerp erkent de waargenomen voordelen van het binnenshuis brengen van de natuur, omdat het keer op keer is bewezen dat het ook op de werkvloer helpt bij alle aspecten van gezondheid en welzijn. Deze voordelen kunnen worden benut en geïmplementeerd om gezondere omgevingen te creëren waarin werknemers kunnen gedijen en creativiteit, efficiëntie en geluk worden gestimuleerd. Hetgeen uiteindelijke resulteert in een gezonde en positieve ervaring van de werkplek. 

Verhoging van de productiviteit
Welnu, stress is zo’n remmende factor als het gaat om productiviteit op de werkplek en kan bijdragen aan ernstige psychische aandoeningen en vervolgens lichamelijke ziekten, wat de economie en de werkgevers miljoenen kost. Het is al bekend dat stress de productie van cortisolspiegels in het lichaam verhoogt, wat het immuunsysteem kan onderdrukken en reeds bestaande medische aandoeningen en ontstekingen kan verergeren.

Gezondheidsvoordelen
Zoals de statistieken er nu voorstaan, neemt de gemiddelde Nederlandse werknemer al 11 ziektedagen op en kost het werkgevers duizenden per jaar aan lonen en andere inhoudingen, waaronder een daling van de productiviteit en een lagere motivatie door invullende werknemers. Als stressgerelateerde ziekten blijven stijgen, zullen werkgevers een stijging van de ziekte kosten en een verhoogde druk op het bedrijfsleven zien.

Hoe sluit dit allemaal aan bij biofiel ontwerp?
Door middel van talrijke gepubliceerde studies is biofiel ontwerp keer op keer bewezen enorme positieve effecten te hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Elk verschillend element in biofiel ontwerp kan een positieve verandering in de gezondheid beïnvloeden;

-Verhoogd natuurlijk licht kan de werking van het circadiane systeem verbeteren
-Goed geïsoleerde gebouwen kunnen het thermisch comfort verbeteren
-Natuurlijke ventilatie kan de productiviteit verhogen
-Groen kan gevoelens van verbondenheid en geluk oproepen.
-Planten zijn geweldig voor de luchtkwaliteit en hebben een kalmerend effect.

Biofiele ontwerpelementen verfraaien van nature op elke werkplek en de schaal waarop biofilie aanwezig moet zijn om merkbare effecten te hebben is vrij groot, maar het rendement op de investering is duidelijk enorm. Niet alleen worden niveaus van creativiteit gevoed door verbindingen met de natuur, maar een moderne werkplek is ook essentieel om de meest getalenteerde medewerkers te verleiden om zich bij uw organisatie aan te sluiten en een maximale intellectuele functie te bieden.

Biofiel ontwerp is een raamwerk dat waarde hecht aan de menselijke gezondheid en dit kanaliseert door onze intuïtieve aantrekkingskracht op onze natuurlijke omgeving. Het erkent dat de natuur een noodzaak is bij het koesteren van het menselijk welzijn en daarom aanwezig zou moeten zijn op plaatsen waar we het grootste deel van onze tijd doorbrengen. Als gezondheid en welzijn voorop staan ​​bij mensen, is het cruciaal dat bedrijven dit vooral weerspiegelen in iets dat zo belangrijk is als een werkplek.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
× Vragen? WhatsApp met ons!