Voordelen van mos

7 wetenschappelijke bewezen voordelen van moswanden
Mosmuren veranderen een saai interieur in iets verbluffends. De beelden zijn ongeëvenaard en combineren de tijdloosheid van de natuur met geavanceerde technologie en design. Maar wist je dat moswanden ook wetenschappelijk bewezen voordelen hebben naast hun esthetische kwaliteiten. In deze blog zullen we je hopelijk kunnen overtuigen van de vele  indrukwekkende voordelen onze mos kunst biedt. Geschikt voor huis of kantoor.

1. Verbeterde productiviteit
Onderzoekers van de Texas A&M University in de Verenigde Staten onderzochten de correlaties tussen planten en productiviteit op de werkplek. Ze creëerden drie verschillende werkplekken: één met bloemen en planten, één met kunst en één met geen decoratieve versieringen. Nadat de deelnemers aan het onderzoek in alle drie de omgevingen hadden gewerkt, ontdekten ze dat zowel mannen als vrouwen innovatiever denken lieten zien en meer problemen oplossen terwijl ze werkten in de ruimte met bloemen en planten.

2. Minder stress
Een ander onderzoek, uitgevoerd door Dr. Virginia Lohr van de Washington State University, heeft de stressniveaus gemeten bij werknemers op verschillende werkstations. Ze ontdekte dat deelnemers die werkten in omgevingen met planten 12 procent minder gestrest waren dan deelnemers die op werkplekken zonder planten werkten. De studie van Dr. Lohr is niet de enige studie die vergelijkbare resultaten liet zien. Keer op keer vinden onderzoekers dat de aanwezigheid van planten op de werkplek de algehele stress bij werknemers vermindert.

3. Ruisonderdrukking
Mensen hebben lang gebladerte gebruikt om lawaai te verminderen en een rustiger omgeving te creëren. Dezelfde principes zijn van toepassing op moswanden. Vegetatie blokkeert op natuurlijke wijze hoogfrequente geluiden, terwijl de ondersteunende structuur de laagfrequente geluiden vermindert. Sommige studies hebben aangetoond dat moswanden omgevingsgeluiden in kantoren met wel 5-10 decibel kunnen verminderen.

4. Gezondere huid
Het is bekend dat de aanwezigheid van planten in uw woon- en werkruimte de droge huid vermindert. Een gehydrateerde huid helpt ons niet alleen om er gezonder uit te zien en rimpels te voorkomen, maar het helpt ook onze wonden sneller te genezen. We voelen ons over het algemeen gezonder en vermijden de jeuk en krassen die gepaard gaan met een droge huid.

 5. Lagere energiekosten
De gebieden rond moswanden zullen in de zomermaanden koeler zijn en in de winter zorgen mosmuren voor een extra isolatielaag voor binnenruimtes, wat bijdraagt aan lagere energiekosten. 

6. Gestabiliseerde vochtniveaus
Mossen kunnen helpen het vochtgehalte in een kamer te stabiliseren en de relatieve vochtigheid tussen 40 en 60 procent te handhaven. Dit is een van de interessantere en heilzamere eigenschappen van mos – dat het vocht uit de lucht kan opnemen als de luchtvochtigheid hoog is en het vervolgens weer aan de lucht afgeeft als de luchtvochtigheid laag is.

Hoe is dit gunstig voor de mens? Studies hebben aangetoond dat virussen zoals influenza zich het meest verspreiden wanneer de vochtigheid onder de 10 gram / kubieke meter komt. Daarom kunnen mosmuren tijdens lage vochtigheidsperioden van het jaar uw binnenruimtes helpen om de vochtigheidsgraad te handhaven die de verspreiding van ziekten niet bevordert. 

7. Scherpere focus
Onderzoekers van het Royal College of Agriculture in Cirencester in Engeland hebben een interessant onderzoek uitgevoerd naar de aandacht van studenten en planten. Ze ontdekten dat studenten 70% meer oplettend waren wanneer ze lesgaven in klaslokalen met planten. Bovendien was de opkomst hoger voor lezingen die werden aangeboden in kamers met planten. Hoe zou een grotere aandacht jou en de mensen om je heen ten goede komen?

Zoals je kunt zien, zijn de wetenschappelijke voordelen van mosmuren diepgaand en best interessant. Van psychologische voordelen zoals minder stress en verbeterde productiviteit tot financiële voordelen zoals lagere kosten voor verwarming en koeling, mosmuren hebben veel te bieden. De milieuvoordelen van mosmuren zijn ook indrukwekkend. Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren en helpen de luchtvochtigheid in uw interieur te stabiliseren.

× Vragen? WhatsApp met ons!